Dzieci
z grupy „Biedroneczki” w ramach innowacji „Poszukuję, badam, odkrywam” wykonały doświadczenie pt. „Krystalizacja soli i cukru" pozwalające zrozumieć zjawisko krystalizacji. Badały
także właściwości soli i cukru w tym rozpuszczalność w wodzie.Wszystkie dzieci
przyniosły potrzebne rzeczy do wykonania doświadczenia: słoiki,sól lub cukier,
patyczki, druciki kreatywne lub sznurki. Z niedowierzaniem dzieci wykonywały
polecenia według instrukcji. Do słoika z
ciepłą wodą dodawały sól lub cukier do momentu, aż więcej nie chciało się już
rozpuścić. Powstał roztwór nasycony. Następnie z drucików kreatywnych dzieci
tworzyły różne kształty i zawieszały w słoiku. Podczas parowania wody ze słoika
sól lub cukier będzie ulegać krystalizacji i osiądzie się na ściankach słoika
oraz na druciku kreatywnym. Im dłużej będzie przebiegał proces parowania i
krystalizacji tym większe będą
kryształy.Pozostało tylko obserwować efekty naszej pracy.
Aleksandra Gołąbek
powstawanie roztworów również tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz