piątek, 14 maja 2021

Hodujemy kryształy

 Dzieci z grupy  „Biedroneczki” w ramach innowacji „Poszukuję, badam, odkrywam” wykonały  doświadczenie pt. „Krystalizacja soli i cukru" pozwalające  zrozumieć zjawisko krystalizacji. Badały także właściwości soli i cukru w tym rozpuszczalność w wodzie.Wszystkie dzieci przyniosły potrzebne rzeczy do wykonania doświadczenia: słoiki,sól lub cukier, patyczki, druciki kreatywne lub sznurki. Z niedowierzaniem dzieci wykonywały polecenia według  instrukcji. Do słoika z ciepłą wodą dodawały sól lub cukier do momentu, aż więcej nie chciało się już rozpuścić. Powstał roztwór nasycony. Następnie z drucików kreatywnych dzieci tworzyły różne kształty i zawieszały w słoiku. Podczas parowania wody ze słoika sól lub cukier będzie ulegać krystalizacji i osiądzie się na ściankach słoika oraz na druciku kreatywnym. Im dłużej będzie przebiegał proces parowania i krystalizacji  tym większe będą kryształy.Pozostało tylko obserwować efekty naszej pracy.

                                                                                                                                      Aleksandra Gołąbek

                                               powstawanie roztworów również tutaj
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz